Gastric bypass

Gastric bypass

Bij de klassieke gastric bypass wordt een klein maagje gemaakt in het bovenste gedeelte van de maag en de dunne darm wordt dan aan dit klein maagje vastgemaakt, de darm die de verteringssappen bevat wordt ongeveer 1,5 meter voorbij het kleine maagje terug aan de dunne darm gehecht. Deze constructie heeft de vorm van de letter Y vandaar ook de andere naam voor deze ingreep "Roux-en-Y" (Roux is de naam van de Zwitserse chirurg die de ingreep voor het eerst beschreef).

Gastric bypass - animatie

Hiernaast kan je een animatie terugvinden van de gastric bypass.

Omdat je maar een kleine maag meer hebt, kan je slechts kleine hoeveelheden eten en bovendien begint de vertering 1,5 meter verder zodanig dat je in theorie minder voedingsstoffen opneemt. De gastric bypass is dan ook voornamelijk een ingreep die de voedselINNAME beperkt (restrictieve ingreep). Bij het innemen van suikers kan dumping optreden, wat zich uit in zweten, hartkloppingen, braken, diarree,...

De video hiernaast verschaft je meer informatie over de gastric bypass.